• WS img
 • WS img
 • WS img
 • WS img
 • WS img
 • WS img
 • WS img
 • WS img
 • WS img
 • WS img
 • WS img
 • WS img
 • WS img
 • WS img
 • WS img

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdésed van a Work Experience USA programmal kapcsolatban? Íme a válaszaink!

A programmal kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdésekre alább találod a válaszokat. Természetesen, amennyiben a kérdésedre nem kaptál választ, esetleg részletesebb választ szeretnél kapni, keresd a budapesti irodánkat!

Igen, a program csakis beiratkozott, nappali tagozatos hallgatók számára elérhető, akik a nyár után hazatérnek, hogy folytassák tanulmányaikat. Jelentkezhetnek végzős diákok is, akiknek a tavaszi szemeszterben még lesznek óráik.

A programra 18 és 29 éves kor között lehet jelentkezni.

Igen, minden résztvevőnknek azt javasoljuk, hogy keressen munkát még a kiutazás előtt. Amennyiben elég talpraesett vagy ahhoz, hogy magadnak találj munkát, akkor Neked az Independent opciót ajánljuk. Amennyiben túlságosan elfoglalt vagy ahhoz, hogy időt szentelj a keresésre és a legjobb munkaadó megtalálására, választhatod a Placement opciónkat.

Amennyiben a Placement opciót választod, a CCUSA fog Neked munkát találni mielőtt kiutaznál. A munkák igen változatosak, lehetséges, hogy egy kaliforniai hotelben fogsz dolgozni, de az is lehetséges, hogy egy kiskereskedésben valamely más államban.

Igen, nagyon sok diák a barátaival jelentkezik az Independent opcióra. Figyeljetek arra, hogy mindannyian értesítsétek a munkaadót, hogy együtt szeretnétek dolgozni ugyanannál a munkaadónál.
A DS2019 nyomtatványt az amerikai kormány adja ki és ez teszi lehetővé számodra, hogy J-1-es vízumot igényelhess az amerikai nagykövetségen. A nyomtatványt a CCUSA-tól kapod meg, aki a hivatalos vízumszponzorod, miután megfeleltél a programra való jelentkezés összes követelményének.
A vízumjelentkezés folyamata minden konzulátuson más és más. A budapesti CCUSA iroda minden évben a legújabb nagykövetségi tájékoztató alapján intézi a vízumokat, így naprakész információkkal rendelkezik az aktuális szabályokról és rendelkezésekről valamint a vízumhoz szükséges dokumentumokról.
IGEN! A J-1-es vízumigénylés egyik kötelező eleme a személyes interjú az Amerikai Nagykövetségen. A budapesti CCUSA iroda minden fontos információt el fog majd mondani ezzel kapcsolatban időben ahhoz, hogy minden a legnagyobb rendben legyen és szabaddá tudd tenni a napodat az interjúra.
NEM! A vízum nem hosszabítható. Csakis a DS2019 nyomtatványodon szereplő dátumok között dolgozhatsz.

Igen. A DS2019 nyomtatványodon szereplő dátumok alapján 3 vagy 4 hónapra kell megkötnöd a CCUSA által biztosított biztosítást. Ez a típusú biztosítás kifejezetten fiatal utazóknak készült. Az Egyesült Államokban mindenféle egészségügyi ellátásért fizetni kell, ami nagyon drága, ezért a CCUSA mindenképpen biztosítani szeretné, hogy a lehető legjobban le legyetek fedve. Amennyiben van valamilyen fennálló egészségügyi problémád (az elmúlt 12 hónapban kaptál valamilyen egészségügyi ellátást), kérünk, hogy hívd fel a budapesti CCUSA irodát és egyeztess velünk, hátha szükséged lesz valamilyen kiegészítő biztosításra is. Amikor megkapod a biztosításról szóló dokumentumokat, olvasd el figyelmesen a kötvényt, hogy tudd mit fedez és mit nem a biztosító.

Ez tőled függ. Az, hogy mennyi pénzt hozol haza attól függ, hogy mennyit dolgozol és mennyit költesz el belőle kint.
Néhány munkaadó szállást is biztosít a dolgozói számára. Számítanod kell azonban arra is, hogy magadnak kell szállást találni amennyiben a munkaadód ezt nem biztosítja számodra. Az is lehetséges, hogy a munkaadód segít szállást találni, esetleg ötleteket ad hol keresgélj.
Igen. A CCUSA-nak sok mentor képviselője van szerte az országban, valamenyni magyarországi egyetemen és főiskolán megtalálod őket. Ők olyan diákok, akik már részt vettek egyszer vagy többször a programon. Tartanak úgynevezett info meetingeket a nagyobb sulikban, ezekre nyugodtan elmehetsz és felteheted nekik a kérdéseid, meghallgathatod az élménybeszámolóikat. Ezekről a meetingekről honlapunkon tájékozódhatsz, de hívhatod a budapesti irodát is és elmondjuk mikor megyünk legközelebb városodba, iskoládba. Ezeken az előadásokon többek közt a munkáról, az utazásról, a repülésről, vízumról, biztosításról is szó esik. Természetesen az irodánkat is bármikor felhívhatod vagy felteheted kérdésedet emailben is.
Igen, más jelentkezőkkel könnyedén találkozhatsz legkésőbb az úgynevezett pre-departure meeting-en vagy a repülőn, ha többen utaztok ugyanazon a napon vagy már a munkaadótoknál. Nem leszel sokáig egyedül! Néhány volt résztvevő sokkal jobban szeretett egyedül utazni, mert így könnyebben tudott új barátságokat kötni. A tapasztalat része, hogy új emberekkel találkozol és új barátságokat kötsz az egész világból. Ezenkívül minden magyar résztvevőnket meghívjuk a facebookon CCUSA baráti körbe és az aktuális év/program csoportjába. Itt fel tudjátok egymással venni a kapcsolatot és tervezgetni a munkát vagy az utazást.
A Work Experience program résztvevőinek többsége azt mondta, hogy a bérleti díjuk egy hétre 50-100 dollár volt. A bérlés természetesen lehet több is, de sokan számoltak be olcsóbb szállásokról is. Amennyiben egy nagyobb városba tervezel dolgozni és lakni (New York, Boston, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Miami, Washington DC, stb.) vagy egy üdülő városban, számítanod kell arra, hogy a bérleti díj magasabb lesz.