• CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdésed van a Camp Counselors USA programról? Válaszolunk

A legtöbbször feltett kérdésekre alább válaszolunk. Válassz a kategóriák közül. Természetesen, ha nem találtad meg a választ a kérdéseidre, bátran hívd az irodánkat!

KÉRDÉSEK A PROGRAMRA VALÓ JELENTKEZÉSSEL KAPCSOLATBAN

Diákok és nem diákok is jelentkezhetnek a programra 18 és 30 éves kor között. Minden EU országból származó személy jelentkezhet a CCUSA Magyarország-on keresztül, feltéve, ha van Magyarországon tartózkodási engedélye vagy tartósan ebben az országban él. A részletekért hívd a budapesti irodánkat!
Sajnos ez egy amerikai vízum szabály, hogy aki ilyen típusú, kulturális csereprogramra szóló vízummal szeretne utazni, be kell, hogy töltse a 18. életévét június 1-ig. Amennyiben nem töltöd be a 18. életéved június 1-ig, nem jelentkezhetsz a programra. Ebben az esetben várnod kell, amíg megfelelsz ennek a kritériumnak.
A táborban csakis az angol nyelvet használhatod a gyerekekkel és a személyzet többi tagjával. Minden interjú angolul zajlik, ahol felmérjük a nyelvtudásod. Képesnek kell lenned az angol telefonálásra is. Azt kérjük, hogy a jelentkezést is angolul töltsd ki. Azt mondhatnánk, hogy a gyermekfelügyelői pozícióra nagyon jó angolsággal (felsőfok) bíró egyéneket várunk, support staff pozícióra jelentkezőknél a középfok, vagy annál magasabb angol az elvárt. Nyelvvizsga nem szükséges, az interjú a meghatározó.
Sajnos a legkésőbbi lehetséges kiutazási dátum a június 15. Nem tudunk elhelyezni ennél későbbi kiutazással tábori személyzetet. Július közepére a táborok egy része már a felénél tart.
Sajnos nem, a CCUSA csakis olyan jelentkezőket fogad el, akik vállalják a legalább 9 heti munkát.

KÉRDÉSEK A JELENTKEZÉSSEL KAPCSOLATBAN

Nagyon sokféle pozíció van, amelyre jelentkezhetsz. A leggyakoribbak: Általános gyermekfelügyelő, olyan gyermekfelügyelő, aki valamilyen specifikus területet oktat, életmentő, kisegítő személyzeti pozíciók pl. konyhai dolgozó, takarító vagy karbantartó. Légy nyugodt, biztosan találsz olyat, ami tökéletes a számodra! Olvasd el a Gyermekfelügyelőkről és a kisegítő személyzetről szóló oldalt, hogy többet megtudj a pozíciókról.
Ahhoz, hogy gyermekfelügyelő lehess, szükséges, hogy legyen valamilyen tapasztalatod gyerekekkel. Ez lehet tanítás, felügyelet, korrepetálás esetleg egy rokon gyermek felügyelete hosszabb időn keresztül.
Előnyösebb, ha van egy bizonyos sport vagy foglalkozás, amit oktatni tudnál, nem feltétel a programra való jelentkezésben. A brossúrában nagyon sok sport és foglalkozási kör szerepel, ha néhányat ezek közül ismersz annyira, hogy segíts benne, az már egy jó kezdet és esélyed lehet, hogy általános gyermekfelügyelői pozíciót kapj. Az általános gyermekfelügyelők a legtöbb foglalkozáson részt vesznek a táborozókkal és segítenek az oktatók munkájában. Kérjük, vedd figyelembe, hogy bár jelentkezhetsz az előbb leírt módon és esélyekkel, ezek az esélyek elég korlátozottak, mivel a táborok olyan gyermekfelügyelőket keresnek, akik magabiztosan oktatnak majd sportokat, vezetnek foglalkozásokat. Ha nincs kifejezett terült, amiben nagyon jó vagy és sok a tapasztalatod ebben, a felsőfokú angollal és a sok gyerekekkel való tapasztalattal tudod valamelyest kiegyenlíteni.
FELTÉTLENÜL!!! A CCUSA táborok lovaglást és teniszt oktatókat keresnek, és minden más tevékenységet oktatókat, amit a brossúrában megtalálsz. A legtöbb foglalkozásnál a képesítés előny, de nem elvárás. Ne becsüld alá a tapasztalatod! Ne feledd, hogy akiket tanítani fogsz, egyszerű gyerekek, nem pedig élsportolók. Olyan embereket keresünk, akiknek gyakorlati tapasztalata van a gyerekekkel való foglalkozásban. Természetesen, ha képesítésed van, az mindig egy plusz pont.
A CCUSA nagy gonddal választja ki számodra a megfelelő tábort a jelentkezésedben megadott tábor típusok és tapasztalatok alapján. Ne feledd, hogy a tábor után tudsz majd utazgatni és megnézni azokat a helyeket, amelyek leginkább érdekelnek az Egyesült Államokban. Ha attól félsz, hogy egyedül leszel a táborban, akkor ezt felejtsd el, rengeteg barátot fogsz találni abban a pillanatban, hogy a tábor elkezdődik! Az egyetlen lehetőséged arra, hogy egy kicsit befolyásold, mely területre szeretnél kerülni, az, ha eljösz valamely tábori állásbörzénkre. Itt lesz lehetőséged abban a táborban elhelyeződni, amely a leginkább kedvedre való. A tábori állásbörzékről a részleteket az oldalunkon találod meg, de a részleteket emailben is megkapod a börzék előtti hetekben. A börzékre valamennyi el nem helyezett jelentkezőnket meghívjuk. Hagyományosan jelentkezési időpont és ID szám szerint engedjük be az embereket, tehát megéri időben jelentkezni!
Sajnos ez nem lehetséges. Ennek több oka is van, a leggyakoribb az, hogy a táborigazgatók nem nagyon szeretik az „összecsatolt” jelentkezéseket. Azok az emberek, akik régebb óta ismerik egymást, hajlamosak elkülönülni a csoport többi tagjától, így bontva az egységet. Vagy ha az egyiküknek honvágya lesz és haza akar menni, az igazgatók félnek attól, hogy esetleg mindkét embert elveszítik. Az is egy ok lehet, hogy a tábornak csak egy szabad helye van, de mivel Ti ketten szeretnétek menni, egyikőtöket sem vesz fel… A CCUSA elsősorban arra vállal kötelezettséget, hogy a jelentkezőket egyesével helyezi el, a számukra legmegfelelőbb táborokban. Gondoljátok át, nem lenne-e jó különböző táborban dolgzni, majd pedig a táborok végeztével találkozni valahol és együtt utazgatni! Ha mindenképpen együtt szeretnétek dolgozni, a Work Experience Independent opciót tudnánk javasolni. A részleteket erről megtaláljátok a Work Experience program alatt a honlapunkon.
Mint mindenhol, itt is a „minél előbb, annál jobb” szabály érvényesül. Minél korábban jelentkezel, annál nagyobb esélyed lesz elhelyeződni. Ne várd meg a jelentkezési határidőt, hanem, ha eldöntötted, hogy szeretnél részt venni a programban, jelentkezz MOST!
A táborok bármikor kezdődhetnek május 1 és június 30 között. A kiutazásod időpontja attól függ, hogy mit adtál meg legkésőbbi kiutazási dátumnak és a tábori szerződésedtől. Minél előbb jelenkezel, annál könnyebben tudunk majd elhelyezni.
Amennyiben nem tudod, hogy mikor ér véget a szorgalmi időszakod, vagy meddig fogsz vizsgázni, kéjük, hogy azt a legkorábbi dátumot add meg, amikor már 100%-ra tudsz utazni. Ha közben kiderül, hogy korábban is tudsz menni, kérünk, azonnal jelezd, hogy javítani tudjuk a jelentkezésedben. Ne feledd, hogy minél korábban tudsz utazni, annál nagyobb az esélyed az elhelyeződésre, mivel így sokkal több tábornak tudjuk elküldeni a jelentkezési anyagod. Amennyiben Support Staff pozícióra jelentkezel, a vízum dátumaid az iskolai nyári szüneted dátumain fognak alapulni (tavaszi szorgalmi időszak vége és az őszi szemeszter első tanítási napja közti időszak).
Counseloroknak 3, Support Staffoknak 2 referenciára van szükségük. A referenciát adó személyeknek ki kell tölteniük a CCUSA Reference Questionnaire-t és legalább 6 hónapja ismerniük kell Téged. Lehetnek tanárok, edzők, munkaadók stb. A CCUSA NEM FOGAD EL referenciákat családtagoktól vagy barátoktól. Minden referenciának angolul kell lennie.
Igen. Kérünk, hogy kövesd az általános jelentkezési folyamat lépéseit és a leadandó dokumentumaid közé tedd be a tábori meghívó leveledet, vagy szerződésed, esetleg egy kinyomtatott emailt, amelyben a tábor leírja, hogy felvett téged a nyárra. Kérünk, ezt jelezd nekünk emailben vagy telefonon is előre, hogy tudjunk róla és eszerint várjuk a leadandó dokumentumaid. Kérjük, győződj meg róla, hogy a táborod valóban együtt dolgozik-e a CCUSA-val. Amennyiben nem, kérünk, hogy szólj a tábor igazgatódnak, hogy vegye fel a kapcsolatot az amerikai CCUSA irodával: 1-800-999-2267. Amikor a táborod szerződésbe lépett a CCUSA-val, akkor tudjuk elküldeni neki a jelentkezésed, hogy hivatalosan is felvehessen. Mint vízum szponzor cég, a CCUSA köteles átvilágítani a jelentkezőket még akkor is, ha előre megkötött szerződésük van egy táborral.
A CCUSA-nak sok mentor képviselője van szerte az országban, valamenyni magyarországi egyetemen és főiskolán megtalálod őket. Ők olyan diákok, akik már részt vettek egyszer vagy többször a programon. Tartanak úgynevezett info meetingeket a nagyobb sulikban, ezekre nyugodtan elmehetsz és felteheted nekik a kérdéseid, meghallgathatod az élménybeszámolóikat. Ezekről a meetingekről honlapunkon tájékozódhatsz, de hívhatod a budapesti irodát is és elmondjuk mikor megyünk legközelebb városodba, iskoládba.
Igen, van rá lehetőség. Az összes nagyobb egyetemen, fősulin, vannak interjúztatóink, akik Veled előre egyeztetett időpontban megtartják az interjút. Hogy idén melyik sulikban lesznek interjúztatóink, hamarosan megtalálod a honlapunkon.
A program természeténél fogva vannak olyan egészségügyi problémák, amelyek automatikus kizárást vonnak maguk után. Sokéves tapasztalattal a hátunk mögött már van némi rálátásunk arra, hogy mely problémákkal lehet táborban dolgozni és melyekkel nem. Minden esetben a jelentkezők és a táborozók egészségét és jólétét vesszük elsőként figyelembe. Mindig azon vagyunk, hogy korrektül és igazságosan járjunk el, minden jelentkezést egyesével bírálunk el, de vannak olyan egészségügyi problémák, amelyek súlyosbodhatnak a tábori környezet hatására. Vannak olyan esetek is, amelyekre az Egyesült Államokban jóval komolyabban tekintenek, mint más országokban és amelyekre nem tudunk biztosítást kötni. A CCUSA biztosítása nem köthető már fennálló egészségügyi problémára. Amennyiben mégis jelentkeznél, arra fogunk kérni, hogy egy részletes leírást mutass be a betegségedről/problémádról (angol nyelven), amelyet az orvosod írt. A CCUSA központi irodája fogja átnézni az egész dokumentációt. Kérünk, vedd figyelembe, hogy aki a jelentkezési lapján nem írja meg a teljes problémát, esetleg elhallgatja azt és ez később derül ki, törlésre kerül a programból és a befizetett összeget sem kapja vissza. Amennyiben egy fennálló problémáról van szó és a kinti irodánk úgy dönt, hogy a jelentkező jöhet a programra, a jelentkezőnek saját költségén kell biztosítást kötnie a fennálló egészségügyi problémájára. Több információért hívd a CCUSA budapesti irodáját!

KÉRDÉSEK A PROGRAMMAL KAPCSOLATBAN

Mivel a CCUSA tudja, hogy a pénz gondot okozhat, a programdíjakat igyekszik alacsonyan tartani. A CCUSA minden országban arra törekszik, hogy a lehető legjobb ár-érték arányt adja a jelentkezőinek. Minden résztvevő a táborban zsebpénzt kap a munkájáért. A zsebpénz összege a munka típusától és a résztvevő életkorától függően változhat. Olvasd el az „Amit kapsz” és „Amit fizetsz” fejezeteket ezen az oldalon, hogy megtudd a program díjakat és a zsebpénz mértékét a különböző életkorokban és pozíciókban.
A dohányzás és az alkoholfogyasztás a legkevésbé kedvelt tevékenység a táborokban. Minden tábornak megvan a maga szabályzata ezekkel kapcsolatban. Biztos lehetsz azonban benne, hogy a tábor területén nem fogyaszthatsz alkoholt. Ne feledd, hogy amennyiben ezt a szabályt megszeged, az a kirúgásodat vonhatja maga után. Fontos tudni, hogy az Egyesült Államok egész területén csakis 21 éves kor felett fogyaszthatsz alkoholt.
A táborokban általában egy szabad napot (24 órát) adnak hetente, vannak napközbeni szünetek és a táborok egy részében egy-két szabad este hetente. A szabadidő beosztása a táborok felelőssége.
A CCUSA törekedni fog arra, hogy a lehető leghamarabb találjon Neked tábort. Minél több tábor típust jelölsz meg és minél nagyobb időintervallumot adsz meg elérhetőségi dátumoknak, annál nagyobb az esélyed a gyors elhelyeződésre. A CCUSA már októberben elkezdi a jelentkezők elhelyezését a következő nyárra, de megtalálni a megfelelő tábort időbe telik. A CCUSA nem fog akárhová elhelyezni. NE FELEDD, MINÉL KORÁBBAN JELENTKEZEL, ANNÁL NAGYOBB AZ ESÉLYED A KORAI ELHELYEZÉSRE.
Minden elhelyezés végleges, a CCUSA a legjobb táborokkal dolgozik és nagyon figyel arra, hogy a jelentkezésed alapján a legmegfelelőbb táborba helyezzen el. Amennyiben elégedetlen vagy az elhelyezéseddel, kérünk, vedd fel a kapcsolatot a budapesti irodánkkal, hogy megvitassuk a lehetőségeket. Számunkra nagyon fontos, hogy elégedett légy az elhelyezéseddel.
Nem, a CCUSA-tól kapsz egy listát a többi résztvevő nevével, akik ugyanabba a táborba utaznak, mint Te. Ezen a listán más országokból utazó diákok nevei is rajta lesznek, ahogy rajta lesznek a Magyarországról rajtad kívül ugyanoda utazóké is. Általában az is igaz, hogy a CCUSA igyekszik az ugyanazon a napon utazóknak ugyanarra a járatra venni a repülőjegyet, így biztosan nem fogsz egyedül utazni (ez alól kivétel lehet, ha a járatok foglaltak és nem találunk elég szabad helyet rajtuk). Nem leszel sokáig egyedül. Amint megérkezel a táborba, találkozol más nemzetközi fiatalokkal, akik szintén azért utaztak, hogy a táborban dolgozzanak. Ne feledd, hogy gyakran sokkal könnyebb új barátságokat kötni úgy, hogy nem egy általad már ismert csoporttal vagy. Ezenkívül: az amerikaiak végtelenül kedvesek és barátkozók!
A CCUSA egy kitűnő utazási biztosítással látja el a résztvevőit, amely nem igényli az ellátáskor történő fizetést (amennyiben ő a biztosító által javasolt kórházba megy) – amennyiben mégis fizetned kell, a biztosító megtériti majd a részedre az összeget. Ne feledd, hogy a kárigénylő lapot a baleset vagy egyéb incidens után azonnal be kell nyújtanod!
A CCUSA résztvevőknek a vízumot az amerikai kormány állítja ki. Ez nem egy általános munkavállalói engedély. A vízum dátumaid megegyeznek a tábori szerződésed dátumával. Ha találsz egy másik munkát a tábor után, van lehetőség a dátumok meghosszabbítására az amerikai CCUSA irodán keresztül. A counselorok csakis egy másik táborban vállalhatnak counselor pozíciót a tábori szerződésük lejárta után, a support staffok vállalhatnak egyéb munkát is. Több információért hívd a budapesti irodánkat! A J-1-es vízum maximum 4 hónapra szóllhat, de a szeptemberi első tanítási napra haza kell érned!

KÉRDÉSEK A VISSZATÉRÉSSEL KAPCSOLATBAN

Az online jelentkezést bármikor kitöltheted, de ahhoz, hogy a jelentkezésed teljesen elfogadható legyen, le kell adnod a szerződésedről egy másolatot vagy egy visszahívó levelet. Az is elég, ha továbbítod az emailt, amelyben a táborod megírta, hogy visszavár Téged a következő nyárra. Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a jelentkezési határidő a visszatérőknek ugyan március 1., de mivel a repülőjegy árak mennek felfelé, érdemesebb már legalább januárban elkezdeni a jelentkezési folyamatot. Ne feledd, hogy ha már voltál kint táborban dolgozni a CCUSA-val, a jelentkezésed még mindig elérhető. Egyszerűen csak jelentkezz vissza a footprints oldaladra a felhasználóneveddel és a jelszavaddal és kövesd az utasításokat.
Természetesen!!! Minden évben több visszatérőnk is van, aki régebben más szervezettel volt kint. Mindössze annyit kell tenned, hogy kitöltöd a rövid Returnee jelentkezést és leadod a szükséges dokumentumokat a visszahívó leveleddel vagy szerződéseddel. Kérünk, vedd fel a kapcsolatot a budapesti irodánkkal, hogy megtudd, a táborod idén szerződésben van-e a CCUSA-val.